Ooooooppppp! Nanti! Nanti! Jangan gaduh-gaduh. Makan gado-gado tak apa. Resepi ni cikyah dapat dari KualiOnline. Bahan-bahannya dan resepi kuah kacangnya pun cikyah dah ubah sedikit. Berselera ke tengok gambar kat bawah ni? Apa? Nampak sedap? Cuba la......
GADO-GADO
Bahan-bahan:
- 5 batang kacang panjang (dipotong-potong sepanjang 2 inci dan dicelur sebentar)
- 1 batang timun ( buang empulurnya dan dipotong-potong sepanjang 2 inci)
- 3 keping tempe (potong nipis dan digoreng garing)
- 3 keping tauhu ( potong dua setiap satu, digoreng garing dan dihiris-hiris 1/4 inci tebal)
Untuk kuah kacang: - 1 cawan kacang tanah ( digoreng tanpa minyak, buang kulit dan ditumbuk halus)
- 8 batang cili kering(dipotong2,buang biji dan direndam dengan air panas dan ditoskan)
- 2 batang cili merah
- 5 ulas bawang merah (dihiris nipis)
- 2 sudu besar gula
- 2 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar asam jawa (diramas dengan 1 cawan air dan ditapis)
- 2 sudu besar minyak masak
- garam
Cara-cara: - Susun sayur-sayuran, tempe dan tahu di dalam sebuah pinggan hidang.
- Dalam kuali, panaskan minyak dan goreng cili kering, cili merah dan bawang merah hingga garing.
- Kemudian, masukkan ke dalam lesung batu dan ditumbuk hingga lumat dan masukkan semula ke dalam kuali bekas menggoreng tadi.
- Masukkan kacang tumbuk dan bahan-bahan lain.
- Masak menggunakan api sederhana hingga mendidih dan masukkan garam secukup rasa.
- Bila pekat, padamkan api dan hidang bersama sayur-sayuran, tempe dan tahu tadi.
- Untuk merasa gado-gado, gaulkan kuah dengan bahan-bahan tadi dan biarkan mereka 'bergaduh'.
- Nah......sekarang boleh makan.
0 comments:
Post a Comment