CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, June 14, 2009

Apa Tengok-tengok? Nak Gaduh Ke?

Ooooooppppp! Nanti! Nanti! Jangan gaduh-gaduh. Makan gado-gado tak apa. Resepi ni cikyah dapat dari KualiOnline. Bahan-bahannya dan resepi kuah kacangnya pun cikyah dah ubah sedikit. Berselera ke tengok gambar kat bawah ni? Apa? Nampak sedap? Cuba la......

GADO-GADO

Bahan-bahan:
  • 5 batang kacang panjang (dipotong-potong sepanjang 2 inci dan dicelur sebentar)
  • 1 batang timun ( buang empulurnya dan dipotong-potong sepanjang 2 inci)
  • 3 keping tempe (potong nipis dan digoreng garing)
  • 3 keping tauhu ( potong dua setiap satu, digoreng garing dan dihiris-hiris 1/4 inci tebal)

    Untuk kuah kacang:
  • 1 cawan kacang tanah ( digoreng tanpa minyak, buang kulit dan ditumbuk halus)
  • 8 batang cili kering(dipotong2,buang biji dan direndam dengan air panas dan ditoskan)
  • 2 batang cili merah
  • 5 ulas bawang merah (dihiris nipis)
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar asam jawa (diramas dengan 1 cawan air dan ditapis)
  • 2 sudu besar minyak masak
  • garam

    Cara-cara:
  • Susun sayur-sayuran, tempe dan tahu di dalam sebuah pinggan hidang.
  • Dalam kuali, panaskan minyak dan goreng cili kering, cili merah dan bawang merah hingga garing.
  • Kemudian, masukkan ke dalam lesung batu dan ditumbuk hingga lumat dan masukkan semula ke dalam kuali bekas menggoreng tadi.
  • Masukkan kacang tumbuk dan bahan-bahan lain.
  • Masak menggunakan api sederhana hingga mendidih dan masukkan garam secukup rasa.
  • Bila pekat, padamkan api dan hidang bersama sayur-sayuran, tempe dan tahu tadi.
  • Untuk merasa gado-gado, gaulkan kuah dengan bahan-bahan tadi dan biarkan mereka 'bergaduh'.
  • Nah......sekarang boleh makan.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails